Berumahtangga

Daisypath Anniversary tickers

TQ!

Our Heroin

Lilypie First Birthday tickers

nuffnang

15.8.12

BSP TEST : Blood Sugar Profile

Salam Ramadhan Kareem to ols
1st of all, thnk u so much to those who response to my entry about BSP test
And pada blogger2 yang citer experience tang BSP nih
BSP nih mmg lgsg sy x tau ape2
Mengharapkan pd incik google n blogger je
Kakak nurse kat KK pun mcm tak bernafsu nak terangkan tang BSP nih
So skrg maklumat dihujung jari, better cari sendiri jo la

14 August sy kna wat BSP test
Maksudnye, kepada insan2 yang bertuah seperti sy, yg mana result MGTT mereka above 6
Maksudnye ANDA PENGHIDAP KENCING MANIS !!
Seriously, sy x bole terima kenyataan huhu
Sebab tak de pun keturunan kencing manis
Tapi incik google telah membantu sy
Ade sesetengah preggy mommy yg akan kna kencing manis time preggy sja
Dsebabkan hormon yang dibawa oleh sitecit nonet dlm perut
After deliver, penyakit ini akan hilang entah kmana
So si ibu kenalah jaga makan time preggy nih
Antara tanda2nye, berat naik mendadak and kaki bengkak
Kaki bengkak tuh mmg sy agreed la coz starting 5months preggy kaki da start bengkak
So hati2 la pd preggy mommy yg kaki bengkak pd awal kehamilan tu ye !
kesan kencing manis nih bahaya pd ibu n anak
So nak tak nak mmg kena jaga makan tuh
Antara kesannye, baby bole besar to 4kg tau ! *bole ke pushhh?? huhu*
Risiko baby meninggal dlm kandungan
And banyak lagi la....

After got call from KK
Hati punyelah risau
At the same time, Tak bole terima kenyataan
Sy tetap tak bole terima yang sy nih penghidap kencing manis
Sebab sy bukan manusia yg suka manis2, air gas adalah pilihan terakhir sy
Tapi nak x nak, kna jugak proceed dgn BSP test nih
Pagi 14 Ogos kena dtg KK
And as usual kena puasa start 10mlm semlm
Hubby teman, so sedikit sebanyak membantu dr segi emosi
Nurse terangkan amik darah 4x
yang sy nih punyelah imagine dia amik darah mcm amik utk MGTT
Ghupenye taklah cmtu. hehehe. just kluarkan drh secoit je kat hujung jari hihihi

Hasil dr pembacaan, kite bole buat BSP kat farmasi
And kena jujur je la. Then i asked permission to nurse utk amik test kat farmasi je
Coz jarak opis to KK agak jauh
Nurse kata OK !
So 1st test kat KK, next three kat farmasi jek
Area JB nih, Farmasi D'Apotic sediakan servis nih
RM3 for each test

1st test @ KK @ 8am
result = 4.8
Alhamdulillah, menguatkan lagi utk mengiyekan "sy bukan penghidap kencing manis" huhu

2nd test @ Farmasi @ 1pm
Result = 3.9
U know what ? Orang farmasi terkezut dgn result tu uolls!
"Eh, rendahnye gula awak ni ?? Not good for u n baby tau, awak puasa ke ?"
"Sy dah buka dah, puasa start 10mlm smlm"
"Yke, but this result mmg tak bagus utk u, u kna amik yg manis2 la pasni"
"HUhhh???!!"
hasil keputusan ini, sy telah ke drive tru McD and mengorder ayam goreng spicy
Siap minum air coke !!!
Gila kan ???

3rd test @ Farmasi @ 5pm
Result 4.2
Result 4.2 nih membuatkan sy lebih yakin yg sy bukan penghidap kencing manis
Hahahahaha. Nampak sangat tak bole terima kenyataan kannnn...hahaha

4th test @ Farmasi @ 9pm
Result 6.7
Farmasi juz ckp, "OK la nih, sbb baru buka kan"
FYI, even i x pose, time buka beriya benor
Siap minum Coke lagi coz hubby teringin air coke selepas isteri dia Drive Thru McD
hihihihi

You see, result BSP sy ok kan.
Alhamdulillah la

Walaupun okeiiiiiiiii
Sy tetap kena buat BSP nih every 2weeks !!!!
Sebab konsep yg dgunapakai sekali kantoi MGTT, sampai bersalin kena buat BSP !!!
is ok la....nak wat cmner kan, bagus jugak utk baby
Syukur juga sbb opis sy nih jenis x kisah nk kluar masuk
Thnkz to my boss!!
Ape pun, sy tetap kena jaga makan
I will !!







8 comments:

  1. walaupun 1st result ok...still dorang nak repeat lagi BSP tu...huhuh..result awk ok la tu....xtinggi la...:)

    ReplyDelete
  2. dear, sesaper yg idap GDM ni, time puasa boleh kena low blood sugar (hyppo x silap depa panggil menda ni) which lg teruk dr kencing manis... so BSP reading kena sentiasa jaga yer... kalau rasa hyppo yg tanda2 mcm nak pitam, menggigil & berdebar2, cepat2 mkn kurma sbb tu tanda gula kurang sgt dlm badan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. i kerap gak hyppo nih, tp so far masih bole bertahan, kdg2 pas buka n byk jalan pun hyppo jgak. tu yg i musykil leh detect kecing manis.

      Delete
  3. taw xpe awk...sy pn x taw pape...gugel je sendri...emm...same2 doa biar bsp ok je tiap x test...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik kite2 ni celik hati kan, heheh

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang