Berumahtangga

Daisypath Anniversary tickers

TQ!

Our Heroin

Lilypie First Birthday tickers

nuffnang

30.12.11

Tentang Dhia...


as slm ols..
Sape sini yang terlepas tgk Tentang dhia last episode??
memey rugi la!! serius best n ending yg merutun jiwa!

Semalam mmg menangis day utk sy
Lunch hour layan Ombak Rindu via Mr Memen
Malam lak layan Tentang Dhia
So, emosi n hormon sedih Ombak Rindu still ada masa layan Tentang Dhia
Mmg menangis2 la. hahaha

Pas tengok Tentang Dhia
Tetiba terigt Hubby yang jauh dimata dekat dihati
Uwarghhhhh...I need ur hugs!

Dalam kesedihan mestilah kite amik Morale of the story, sy ni mmg suke tgk drama TV3 coz i believe, there is something we can got from the drama because its ol about our society!

1) Trustworthy is the key bween husband n wife
Ini adalah harga yang paling mahal bagi sesebuah hubungan, Kalau Zikir percaya yang Dhia tidak seperti yang mak dia ckp tu, benda ni sume x kan terjadi.

2) Tiada rahsia antara husband n wife
Try to be honest! apa sja yang tidak puas hati terus terang . bukan melalui mak mertua or mak sendiri. Tapi kalo mak n adik beradik kita mmg ade "kelayakan" utk jadi kaunselor, why not?? And....Make sure they are neutral !!

3) "Jangan cinta saya lebih dari cintakan Allah.. "
This is the part yang paling2 saya ingat...time Dhia nk nazak....erggghhh!! (teremosi la plop). Ya, its true!! sbb tu wujudnya perkataan REDHA. bila kite percaya n cintakan ALLAH, insyaALLAH segala apa yang berlaku kite akan redha.

4) "Hanya mati yang akan pisahkan kita"
Its totally cinta sejati!!! Sangat sweet masa Dhia lafazkan pada Zikir.nampak ikhlas! so, key point here is KESETIAAN, even diberi pilihan utk bermadu atau diceraikan. kalo saya ??? Minta dijauhkan...Dhia dapat payung emas!

5) "Perkahwinan tanpa restu ibarat nyawa tidak berjasad"
Eh betol ke??? hahaha. lebey kurang gtu la... Ermmm, restu ibu bapa tu sangat2 penting. sebab tu dalam adat melayu ade proses risik dan tunang. Tapikan situasi Dhia yang ber mak mertuakan Ku Salmi sangat2lah kasihan. Jodoh dhia n Zikir sangat kuat ,tapi apakan daya seperti Dhia katakan "Allah lebih sayangkan dia sebab tu ALLAH beri dia ujian sebegitu'' - Again, cinta dhia terhadap ALLAH sangat kuat. - kalau nak dibandingkan dengan kite2 nih yang selalu mengeluh bila diuji....YA ALLAH, ampunilah segala dosa2ku....

ops!! its 9am oredy!!
sy ade meeting!!
actually banyak lagi morale of the story
tapi x pe lah, lets all of u think bout it!
ok.till then

22.12.11

This is the time!

As slm beauty peeps..

Straight to the point
The result stil negative
At last, Me decided to take Acid Folic
Actualy dis is not only effort yg kami decide
Tomorrow, insyaALLAH  sy akan mengurut
Erk, takut.

Camner leh nk gigih berusaha ni??
Yela, da 6 months kot kami kawen
Rezeki nk Baby x de lagi
But, kami x de lah desperate sangat
Cuma kena usaha dari sekarang
We do not know what will come in future rite
Kalo x sekarang, bila lagi.
Heeeeee

Pepagi lagi sy serang klinik Muru
(Highly recomended to JB-ian)
FYI, Doc lelaki.
And I lebey prefer g sensorg without hubby
Ala, Mcm la hubby kat JB pun. heeee

Tak Yah la nk tulis dialog ek, make it short!
Doc advice Acid Folic and He said weekend housewife is difficult to get the baby
UNLESS u take 1 month holiday n stay wif ur husband. hahaha
Then Doc tanya, husband smoking or not, coz it will affected Sperms counts. baru tau.
Then Doc advice lagi kalo ur husband guna laptop ,
make sure x letak kat peha coz it will affected Sperm quality. pun baru tau.
Lastly, He advised kalo 1 year stil got nothing, u n husband hev to come n check up.
Okei Doc!! So, dia bg Folic Acid 4 papan.
Harap-harap usaha ini berjaya.

Second effort is mengurut
actually in the 1st place hubby n my mom mmg x stuju
My mum pcaya yg rezeki i mmg lambat n sabar n she said tinggal bjauhan mmg cmni
My hubby plak x prefer sgt sbb He prefer natural way. haks!
but at the same time kdg2 dia yg excited nk baby. haha
Idea mengurut ni dtg dr ramai kawan2
Zila, g mengurut and terus lekat and now got 2nd pregnancy
Mar g mengurut jugak and terus lekat and now she's 7months pregnancy
K.yana got same situation after a year kot tggu.
According to them, mengurut ni maksudnye untuk naikkan peranakan
Why not cuba kan??
Sy bukanlah nak ckap yg mengurut atau tukang urut yg bagi pregnant
tapi semuanye ni datang dr -NYA
Kita tidak tahu sama ada ia kebetulan atau salah satu jalan yg DIA nk bagi
FYI, till now I x bg tau pun hal mengurut ni kat My Mom
Tunggu ada hasil baru bg tau...

Last effort,
Doa dan terus berdoa . Me n Hubby keep praying hard .
Tawakal is must
Redha is compulsory!

Ok. thats all
Daaaaaa...
Till Then.









5.12.11

current market value of your vehicles

As slm ols
I got something to share wif ols
Harus Tahu.
Bukan hal ehwal wedding ye.
its all bout renewal for Road tax n Insurance
Ntah-ntah ramai yang dah tahu. kuang.kuang.kuang.

Every Year on January liability more than Equity
Sebab ? Birthday Jeli is 7th January.
Nasib la ade main Kutu (Haram la, leh kena tangkap!)
Dah 3 tahun Jeli bersama saya. Lebiu !

Last week , Saya call Maybank as my creditor for car loan
Me : "Halu, saya nak semak bayaran untuk insuran saya lah"
After confirmations,,,,,
She : Ok. sekarang berapa jumlah amaun yang awak nak insurankan? Tapi sebelum tu awak kena tahu la bahawa sekiranya pape berlaku kami akan bayar ikut jumlah mana yang kurang antara Jumlah yang awak insurankan dan current market value for Jeli.
Me : Seriously ... saya baru tahu perkara ni. then I asked her " Ermmm, caner nak tahu current market value tuhh?"
She : Kami bole semakkan . Sebentar ye.
Saya siap boleh nyanyi2 sementra tunggu dia semak.
She : Mengikut The Star , current market value untuk Jeli awak nih for 2011 is 30k to 32k. (Saya guna kete kecit jek, x tanye pun)
Me : Kalo yang lepas berapa sum insured sy?
She : 38K
Me : So, sy amik middle value la.31K, follow current market.
She : Ok . boleh jekk. Ok, wif sum insured 31K, u hev to pay RM713 after NCB deductions.
Me : ok Thanks.

Berita nih sangat gumbira kan hati saya coz sy expect kena dalam 9++.

Semalam , surat Maybank datang bagi quotation insuran . 

Me : Aiyakkk!!! apsal dia bg sebut harga 38K ??? FYI, this is price I pay for Jeli . Meaning that, current market value for 2009 . Tak boleh jadi nih. after NCB deduction, it costs me 9++.

So, apa lagi, pepagi ni sy menggoogle Jeli current market value for 2011.

Jumpe satu forum nih dan my assumptions is correct!

source : HERE 

then, Saya pun kelik link itu, tadaaaaaa...

Selepas, klik sana sini, maka jumlah yang diberi is 31K equal to value given by Gurl yang saya call tu.

So, ni satu ilmu baru jugak la pada saya,
Dan pada kengkawan yang ade kete tu

"Insuran akan bayar jumlah mana yang kurang"

and the important thing is, current market value for cars memang sentiasa turun sebab banyak sangat kereta2 local yang wujud. lebih2 lagi sedara mara Jeli.
Kereta saya kereta local je.
tp kalau u ols guna cap pokok krimas, market value x jatuh sangat kottt

Sedarilah Hak Pengguna! Jangan angguk jek sum insured yang Bank bagi.










2.12.11

semua orang bercakap pasal Aruwah Rara Zikry ..

As salam ols,

pagi-pagi as usual sebelum bukak email opis saya akan buka blog yang hidup segan-segan ni and facebook (facebook dah tak best sebab banyak iklan menempel!) rata-rata my frens talk about Rara Zikri a.k.a Zarith Nadhirah -- al Fatihah ... before dat memang sumpah tak kenal pun, then naluri tergerak utk search "Rara Zikri" at Google. maka keluarlah pelbagai url talk bout Aruwah. Pelbagai komen and cerita. dan entry ini saya tak mau komen lebih2 atau citer balik apa yang u ols boleh dapat sendiri kat some url given by Google. 

just nak sharing my 2cents.

saya pernah tengok satu drama bertajuk "Antara Garisan" . cerita ni memang beri maksud yang mendalam dan saya tak akan lupa cerita nih. cuma pelakon tu saya ingat2 lupa la. cerita ni mengisahkan antara kita ini hanyalah dipisahkan 1 garisan. kita jangan cepat melatah, cakap takbur and so on yang tak baik terhadap orang. sama jugaklah ertinya untuk kita jangan terlalu mudah untuk judge orang. orang tu itu ini, itu antara dia dan ALLAH, bukanlah maksud saya untuk kita tak hiraukan kejahatan yang berlaku disekeliling kita, cuma setiap teguran atau pun cara penerimaan kita tidak perlu nampak sangat yang kita seperti malaikat. nobody is perfect . jalan yang terbaik adalah kita mendoakan orang itu. Islam itu mudah. Kalaupun nak berdakwah, ada caranya. Setiap orang ada bahagian masing-masing. peringatan ini untuk saya juga.



Al-Fatihah untuk Allahyarhamah Zarith Nadhirah Bt Mohammad Zikri .

25.11.11

BERHIAS DALAM ISLAM


Tazkirah Jumaat

salam penghulu segala hari buat sume
I slalu berjaga2 dalam berhias after kawen nih
means, nk kluar rumah ke or else
takut terlebih-lebih plak
lagi2 pegang title weekend housewife nih sntiasa jd perhatian orang
so, now da dapat jawapannya
before dat pun me n frens byk dscus tang usatazah yg bersolek bagai masa kat tv
now dah tau jawapannya.

"apa yang penting ia dilaksanakan dalam garis panduan islam itu sendiri"

thanks Harian Metro


11.11.11

ADA APA DENGAN 11.11.11 ?

11.11.11
nombor memang cantik
tapi dis date kawan2 sy tak de plak yg nk kawen tarikh nih
unless my cousin
slmt bernikah my cousin!!

maka dengan itu saya jugak nak menyebok pasal tarikh nih
heheheheh

Firstly,
---@ HAPPY 5MONTHVERSARY TO US
pejam celik pejam celik dah 5 bulan kami bernikah. alhamdulillah dengan segala kurniaan dari-NYA. saya hepy dan insyaALLAH dia hepy. ternyata banyak sekali perkara yang saya tak tau mengenai dia selama kami bercouple. sekarang nih saya cuba untuk jadi yang terbaik untuk dia dan family dia. dan saya juga rasa bersyukur kerana dikurniakan keluarga mertua yang baik. alhamdulillah. 



secondly,
---@ MY "ONG" NUMBER IS ALWAYS SEBELAS
saya tidaklah percaya kepada "tuah" tetapi hanyalah suka-suki. sekadar membangkitkan rasa keSEBELASan. muhehehehe.

  • Lahir SEBELAS of March
  • anak ke SEBELAS
  • Nikah SEBELAS of June
  • write n3 ni pun pada tarikh SEBELAS.SEBELAS.SEBELAS. heeeee



last but not least.
---@ yeeehuuuu!! hubby balik JB petang nih :D

weekend housewife mmg suka akan hari Jumaat. hehehe. dis time turn hubby balik JB, tu pun sebab cousin kawen and cuti tahun dia banyak ok. hubby cuti till monday and as usual pagi selasa sebelum subuh gerak balik muor. and me pulak ape lagi amiklah cuti on monday. bahagianya hidup.



end . till then .




28.10.11

wajah2 detik pengistiharaan sebagai suami isteri dan...... dunia akhirat.

as slm ols.
mak ai tajuk panjang bebenor.
actually sy sdg membelek2 album gambo versi softcopy
tiba2 realize yg gambo nikah kami menunjukkan ekspresi wajah yg bbeza
hahaha. x tau la pd psgn yg lain.

FYI, our official photog is Razali
before ke tarikh sebelas 6 sebelas
sy rajin gak usha blog razali ni utk tgk gmbo tawen2

majority gambo part solemnization mesti muka susah senyum 
a.k.a muka gundah gulana
so, sy bnekad dlm hati utk senyom lebau time nikah
ternyata MISI GAGAL.sbb sy pun kategori muka ketat time nikah
uishhhh burok benau la. bayo mahal2 cameraman sekali muka ketat daaaa
mna x ketat, dalam hati ALLAH je yg tau....
selagi x lafaz, slagi tu ghisau
x tau la ghisau pasai apa ntah

patotla masa dok depan Tok Kadi
my bff mar n puan asyik dok soh senyum jek...
aishhhh...

Is ok la. past is past.
so layan la kronologi gambo ni. uishh ayat!


pagi2 razali terjah bilik pengantin pempuan. heeee
tapi MUA da siap make up kn i
and time ni my bff da tegur soh senyooooooommmmm
lol
ok.senyum ikhlas.
tapi stil kna komen "masam"
heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
senyum memberi namanye,
depan tok kadi
grrrrrrrrrr
smpai purdah senget pun x pasan
hahahahah
i said " baik tok....."
yg dua org kt belakang i tu mmg cenggitu
abaikan. ahhaa
nebesssssssssssss
adoiiiii...nebes niii
erghhhh....nothing to say!
hubby senyum cam x ikhlas!
scene 1
scene 2
scene 3 ....
tarik napas........
ketat x???
during lafaz.....
"aku terima nikah......
ape yg u gosok tu b??
9.23am 110611
alhamdulillah....
amin.
argggggggg legaaaaaaaaaaaaaaaaa
alhamdulillah......



XD

27.10.11

hip2 horeyy!!

i love u more n more!
as slm ols
ari ni sy bkeje dgn penuh smgt dan kegumbiraan
sbb ari ni ari khamis!! yeeehaaa!!
ebb esok da jumaat!! yeeehaaaa!!
esok pas keje gerak muor.
dah 2 mggu x jumpe hubby!
phm2 je lah kerinduan tu cmner
ape yg lg best sy stay sna smpai raya haji.
bukan cuti ye, tapi ade tugas kat riverview hotel


inilah rutin weekend housewife
sy mmg excited kalo outstation BP or MUAR
sbb dekat dgn hubby


dis year beraya haji kat Melaka (umah MIL)
x tau la nk ngadap cmner 
takut nangis jek pepagi raya
harap2 x lah kan....


ok. nk sambung keje.
keje melambakkkssss~~




till then...

25.10.11

erghhhhhhhhhhhhhhhhhhh


i tgh suffer period pain.
dont know how to say
actualy, seumur hdup x pnah kena
rini boleh plak kena
peliknye tgk kalendar jauh lagi nk peot
erghhhhhhhhhhhhhhhhhhh....
seb baik bukan sakit berterusan
datang sekejap2.
erggggggggggghhhhhhhhh
alhamdulillah x m00dy
mcm sesetgh masyarakat. lol .

ok.tu je nk bg tau.
sakit sgt tapi leh naip n3 plak kan

24.10.11

6 PERKARA REMEH JADIKAN DIRI DISAYANGI PASANGAN +.+

AS SLM ols...
ok.nak kongsi sumting dr majalah keluarga.
edaran percuma versi pejabat punyer!
november2011
dis magazine is really good to huband n wife
malangnye asben i x minat plak nk baca mende nih
and dis tips mmg i agreed!
ok. selamat meng"apply"kan!!

1) URUT SUAMI KETIKA SEDANG MEMANDU
2) MAKAN BERSUAP DAN KONGSI PINGGAN
3) LUANGKAN MASA MANDI BERSAMA
4) MEMOTONG KUKU ATAUPUN MEMBUAT RAWATAN WAJAH
5) JADIKAN DIRI ANDA SPT PENGANTIN BARU
6) SENTIASA PAMER WAJAH MANIS

me as weekend housewife mmg la sgt2 menghargai waktu bersama and alhamdulillah stay umah sendiri..so privacy ler.and to ols yg everyday housewife tu, hargailah masa yg ada bersama suami u ols. sharing is loving.


END

9.10.11

BRIDAL - WEDDING REVIEW

as slm olsss
this is wedding review n3
setelah 4 bulan berkahwin. entry basi sudah.
but i believe this entry sgt2 bguna kpd my frens yg tcari2 tang best bridal in JB. actualy is not the best but..the best rate bridal in JB, i think so! and sy rasa sy patot buat n3 nih coz dpt byk pertanyaan from bff bout my bridal , official photographer and so on. nawaitu sy dedahkan seiap kos tersebut hanya la sbgai rujukan utk kawan2.my blog is my rule. cececceehh

1st statement
"pelamin cantik la,amik mak andam mna?" pelamin je ke??? frust r! haha
FYI, sy x de wedding planner. due to bajet limitation. everything kna buat sndiri. and alhamdulillah blogger b2b byk gak mmbantu dr segi checklist n experience. smpaikan blog nih pun satu masa dulu da jd blog b2b. now, da jd blog rojak buah petis. haha. perkara pertama utk decide kawen dlu, sy terlalu risau sgt tang bajet. sbb ye la baru bape tahun kott keje. da gatal nak kawen. pastu sy nih anak yatim statement x leh blah maksud kat cni dr segi financial la.and bile x de ketua keluarga nih, mmg susah ckit la.sbb nih majlis yg besar. its not about financial only.tapi alhamdulillah.u hev remember dis, kalo jodoh da sampai, ALLAH akan permudahkan jalan kite, thnkz ALLAH. and ape yg sy risaukan (financial part) lgsg x blaku, mcm2 pertolongan dr sedara n adik beradik. alhamdulillah. ---> apsal masuk bab nih???

ok. baru nk jawab pasal bridal. hahaha. sy dpt tau tang bridal nih drpd my bff, zila. sy x dela dikategorikan sbg cerewet sgt tp so-so jek. yg pnting ape sy nak ade wif given budget! before dat adelah sgt penting utk buat survey,sgt2 penting. buat checklist ape yg kite nak wif bajet.then baru la bole compare. jgn sesekali malu utk tnye. cecececehhh. pendek kata, everything, bajet come 1st lah!

at last, sy decide GEMINI BRIDAL. sbb?
  1. harga yg sgt ok berbanding dgn bridal2 lain yg sy survey
  2. my fren zila ckp ok according her past exp.
  3. pakej yg dia offer mmg murah and kite bole request ape yg kite nak. for that time being.
  4. service yg mesera alam.
kat gemini bridal nih byk pakej. dr yg murah hingga yg mahal. memandangkan majlis sy didewan dewan la sgt ofcoz la sy amik pakej dewan. it cost me RM3K. harga nih utk tahun 2010 sbb sy buat booking on 2010.below are the details..
  • hiasan dewan (arch flower, red carpet n 6x stand flower)
  • baju 2x (dress and baju sanding)
  • make up 2x (solemnization n reception)
  • pelamin (boleh request ape yg kite nak, tgk majalah pun boleh)
  • meja makan pengantin
  • FOC (bantal nikah,bunga tangan,alat merenjis n kek 3 tingkat)
then sy tambah lagi 8rat utk ...
  • mini pelamin nikah
  • hiasan bilik
  • sangkar kek
then sy tambah lagi 860 utk...
  • 2x full set arabic canopy (ade scallop,kain tiang,kipas lampu etc kire full sett la)
then sy tambah meja bulat utk dewan,sbb dewan yg sy sewa tuh mmg x de pun meja n kusi bagai...actually its not dewan, its balai raya kampung. it cost me 55 per table. full set (alas meja n skirting je without sarung kusi. then at last gemini bridal bg free sarung kusi utk sume meja.thnkz GOD. sy amik 10 table utk dewan. juz imagine, that dewan bole accommodate 10 table only. totally cost for table = 55x10

then sy tambah lagi khemah masak = 180 (actually bole dpt yg lagi murah, sbb khemah masak nih mmg khemah kosong. tapi bile da mls nk deal dgn ramai sgt org, so juz pilih je dr gemini.


TOTAL COST ? amik kalkulator kire sendiri. =P heeeeee

ok. my review bout dis bridal ...
  • ade gak part2 yg derang buat bikin sy panas, hehehe.,tapi mls nk citer cni. but it is juz minor mistakes.
  • satisfaction 80% .
  • sng deal dgn mereka
  • kna "rajin" buat follow up dgn mereka!
  • ade kos "bukak kipas" - applicable in Johor only.
last but not least....layan la gambar......


no comment ngn make up tersebut sbb sy mmg x mahir lgsg tang make up...tadah jek muka cun nih..perasan!

the pelamin..paling suke!

that bali raya.

close up ckit pelamin

meja utama

sangkar kek. x seperti yg sy bygkan. but, its ok.

ok.END.


3.10.11

I'm anxious to know whether I'm pregnant. When's the earliest I can use a pregnancy test?

as slm ols..
rini baru ade m00d utk berblog. almaklum la, today is monday so mmg kna amik feel dulu sblum stat enjin keje.ok.keje sdg melambakkk! mari kite berblog!

sja nk sharing info tang UPT . sindrom utk org yg baru bkahwin adelah mnunggu period date. x tau la u ols rasa ke x..tapi ni la yg I rasa,.bile tiap kali jek da nk sampi period cycle kompom gelabah. hahaha. sy ni bukan la kategori nk sngat tapi bile tgk bloger lain dok habaq UPT +ve, x leh jadi nih. ahaha. mak sy slalu nasihat " janganlah terlalu "nak" sangat. mesti ade rezeki tuh" heheh. baik, Ibu.

so, kegelabahan sy ituew telah nampak dgn membeli UPT jekkk kat watson (lebih dr 3x kottt). nasib watson blambak kat JB nih, so derang x knal sy la. weeeeeee. maka, sy rasakan pembelian sy itu sgt tidak bhemah berikutan kecetekan ilmu tang mende2 nih. sy lgsg x leh tnye mak sy sbb kompom dia akan marah. hehehe. so sy dapat info nih dr SINI  . sharing is caring !

first n foremost! u have to know bout dis....

I'm anxious to know whether I'm pregnant. When's the earliest I can use a pregnancy test?

The BabyCenter Editorial Team answers:


That depends on whether you're using a urine test (the most common kind) or a blood test. All pregnancy tests measure the amount of human chorionic gonadotropin (hCG), the pregnancy hormone, in your body. But the two types of tests differ in how (and when) they detect it. 

Home pregnancy tests are urine tests. They detect the amount of hCG in your urine, but only when it reaches a certain level. Some home pregnancy tests are more sensitive than others. More sensitive tests may be able to detect low levels of hCG a few days before your period is due. 

However, whether you use an ordinary or a more sensitive home pregnancy test, if you use it too early in pregnancy the amount of hCG in your urine may not be high enough for a positive result. Almost all urine pregnancy tests will give you accurate results if you test at around the time your period would normally be due; about two weeks after you ovulate. 

A test may be negative for several reasons: 
• you may not be pregnant; 
• you may have ovulated later than you thought (and so not be far enough along for the test to detect your hCG); 
• or, in a small number of women, hCG levels can be very low and this may also affect the outcome of pregnancy tests. 

The blood test for pregnancy measures the amount of hCG in your bloodstream, not your urine. Blood tests can measure much smaller amounts of the hormone, and so can detect pregnancy earlier than urine tests, usually about six to eight days after ovulation. However, these are only available through your doctor. 


sources : HERE


its helpful to me. thnkz! 

p/s : i da 3 hari lewat peot. kecoh jeee

19.9.11

as slm ols..
me again.
kan da ckp napsu blog da dtg.

1st of all,
special wishes to my lovely husband,
HAPPY BIRTHDAY SAYANG....
sy hanya doakan yg terbaik utk kehidupan awak.
yang pasti 5x sehari awak pasti ade dlm doa sy.

MARI KITE NYANYI RAMAI2.....3..2..1..

ALLAH selamatkan kamu....
ALLAH selamatkan kamu....
ALLAH selamatkan EDDIE ANUAR....
ALLAH selamatkan kamuuuuuuu....

ari nih hubby keje and sy masih cuti., so sy hanya merelaxkan diri. 1st idea nk masak yg spesel utk dia. tapi beberapa faktor x mengizinkan so bawak hubby g makan luor. pizza time!

now tgh tggu hubby balik keje. baju sume da gosok. cadangnye nk tgk johnny english skali. yay!

setiap bday msti ade present kan. utk birthday present i more prefer kalo si empunya diri request ape dia nak wif given budget. awal2 sy da tnye dia n punyelah memikirkan ape yg dia nak. last week hubby da isytiharkan ape dia nak. ok! juz wait n see wat's that on coming n3.



TILL THEN!

part sy lupe salam hubby dipagi syawal...

as slm ols
tetiba napsu berblog telah naik. so kena la layan kan. hikkk..nk citer situasi yg agak terkilan. tapi sumpah! mmg x de niat pun.mmg tlupe.nk wat canerkan. mungkin kah tiada rasa dosa dgn suami?? atau situasi ini tidak pernah sy alami? mmg betol laaaa...masing2 x pasan. setelah dikaji...sy mendapati...situasi tidak diingini ini terjadi kerana time bsalam2n tuh kami sume rushing nk g kubur.sbb memasing da mmbayangkan keadaan kubur sesak teruk.tu yg nak cepat jekkk...agak2 boleh terima tak alasan nih???/ hehehe

ok.dis year raya stay umah mak sy till 2nd syawal. 2nd syawal tuh aktiviti melepakkan diri dirumah. layan bebudak tecik yg x abis2 dr semalam dtg, best part sy nk sharing is hubby sgt suke layan budak2 dtg. make me touching la. hehehe. x de la touch sgt pun, tapi bagus la kan..sb x de org nk layan . haha

Malam 2nd syawal we gerak to BP. belah hubby la. mcm sedeyy je tggalkan mak. nth ekkk... sbb b4 dat sy stay umah smpai la habis cuti. but now, situasi itu tiada lagi. ok. otw to BP...

hubby bsuara.. "eh, syg x slm abg kan pagi raya?" 
me reply "eh! a'a laaaaaaa" mmg seyes terkezut!! terus sambung dialog "sory2!! (sambil.....) ok2, esok ek mintak mahap," *dlm otak, tggu esok sbb da pkai baju cantik2 kira mcm mengimbau raya pertama laa..* pastu x igt dah sesi ape lepas topik x salam dipagi raya tu... huhuhu T_T

esok 3rd syawal...pagi2 lepas wangi2 n pakai baju shantek2, terus salam hubby kat dlm bilik. and time tuh langsung x leh nk serius. nape nth. kekok lagi kotttt..ke sbb x de dosa? hahaha.




END


18.9.11

our 1st raya as husband n wife ^_^ -chp 2

dis is chapter 2
continuation of the 1st chapter 

1st syawal 1432H
bangun seawal pagi.panaskan lauk and prepare everything. baju hubby da siap gosok awal2. hubby g solat raya and me dok umah coz byk keje nk kna buat. hubby balik je terus mamam. and along's family dtg. bmaaf2an.bagi duit raya is the best part! me loike!! then along rushing balik kampung mertuanye. pas along balik,,,,sy,asben n kakak2 bslaman dgn mak. dis raya sy x moh nangis2. biasanye pagi raya salam mak, penuh dgn tangisan. sbb terigt pd yg tiada, al-fatihah buat mereka.now, sy tak mau sedih yg teramat. nangis tu tetap ade la. u know wat? sy bulleh terlupe nk salam asben. huhuhuhu. sbb salam mak n akk2. terus terlupe kat dia. and asben pun buat mcm x de hape. hahahhaa. sbb sibuk bsalaman n bagi luit laye! nnt sy citer part asben igtkan supaya salam dia. hahha. ape punye isteri daaaaaaa.....

siap je makan n salam2 ngn family along, kami (me,asben, mom,a.jamal n k.tin) g kubur aruwah ayah,adik, abang n atok. and as usual kalo pagi after solat eid, jalan tersangatlah sesak. uhuk2!!. and now, kat kubur da mcm paso mlm. disamping mncari rezeki, mereka juga telah menyesak kan jalan, huh!! i mmg x brani drive. kite serahkan pd yang pakar ye. habis je ziarah pusara, nak terus ke umah pak long (abang sulong mak) , tapi tetiba dpt kol yg Pak LOng da smpai kat umah. ok.alhamdulillah ler. jumpe di umah sja.


smpai je umah, Pak LOng n doter da kat umah. derang ajak bkonvoi ke umah Mak Ngah (kakak mak).at air tawar 4, Kota Tinggi. then we ols pun join le. ikut highway Tiram-Desaru. huh!! jalan ok at first then 1KM more to arrive bandar penawar, leh pulak sesak teruk yg amat. dah la hway tuh 1 way. hampeh tol. x tau la ekk sbb ape. ok2. sampai je umah mak ngah bsalam2n n makan lagi. bila sampai jek Kota Tinggi nih,ade 2 umah yg wajib pegi. umah atok Ari @ Air Tawar 3  (adik beradik atok) .ok2,  sy dapat duit raya lagi tau! hehehe. umah atok ari jek yg dpt .then g umah Pak Ngah Jani @ Felda Pasak (sedare mare belah atok mak) . kalo nk bcerita pasal sedare mare nih, mmg la tsangat ramai. tapi tu lah, x dan la nk poie dalam 1 hari. so kite pg mna yg dan n wajib2 je laaaaa...


selepas sesi beraya di kota tinggi nih, smpai umah masing2 lepak. makan..makan..n makan... smpai umah dlm mahgrib kalo x silap. *me n asben stil x igt lagi yg kami nih x bsalaman*


ok. tu jekk part 1st Syawal 1432H.


END,








12.9.11

guuuuud news ekh???

as slm ols...
jam menunjukkan pukoi 4.50pm, so we have another 10mins utk pulang ke rumah. skrg m00d igt nk balik jekk coz esok malam hubby dtg JB. pastukan nnt khamis sebelum subuh sy ikot hubby balik. yeay!! raya mode activated!!! cuti smpai senin. hornym00n!!!

ok. sy tangguhkan part raya dulu.and nk sharing 2 berita gumbira!! yes! berita gumbira n excited!! yg pasti bukan i preggy! huh!!

1stly, hubby dpt pindah ke muor! ermmm, x tau ekk nape sy hepy. hehehe. ALLAH je yg tau. ok.x moh citer byk2 part nih. ALLAH je yg tau. haha.

2ndly, hubby ckp nnt nk pindah JB. company branch beliau ade di NUSAjaya. i'm happy bile dgr hubby ckp mende nih. before dat cam ssh jekk. after kna pindah muor, baru dia bsuare sndri. before dat i pnah suggest kat dia utk pindah branch JB,ttp pelbagai masalah yg dia pk. masalah koje la. then, sy x moh la paksa2 dia. coz environment keje nih kna la ikut yg kite sesuai n hepy. stress di tmpat koje adlh virus yg teruk! and sy nih mcm da nk tkena virus tuh! ok,nnt sy citer mende tuh dilain n3.

ehem2!! its 10min oredy!! haha. ok. c u s00n...keje sgt la berlambak! ~_~

pray hard for my health ya frens!


9.9.11

our 1st raya as husband n wife ^_^ -chp 1

as slm olss
haha,baru bkesempatan nk citer pasal our 1st hari raya as asben n wife
x de lah meriah mna, tapi sgt seronok n lain laa kan
tapi nxt year lagi lain coz turn hubby
sigh.sigh.sigh. B,bole x kite tuko MOU? 

MALAM RAYA
~ a day b4 raya sy kena koje, nasb baik leh kuar kejap2. heeee.so boleh la g paso jap beli bahan nk masak ptg raya.and alhamdulillah ketupat sy da siap anyam awal lg kat BP.x moh bg mak penat. mak n k.tin tugasnye mhias umah jek. so stand by kat kip mart around 9.30am. kipmart bukak kol 10.kna stnd by awal. as usual tmpt jual daging n santan tmpt hot spot! tapi memandangkan smpai awal so x de la lma sgt beratur. balik je umah rushing ngn nk masuk opis semula, masukkan beras dlm ketupat n nak cari kek bday for mom! coz 29 ogos is mom bday! buat suprise gtuh. beli kek eskrim. sedap!! pastu g amik hubby kat bus stop UDA, and alhamdulillah hubby dpt buka sama.mak sgt terkezut sbb ade cake n we wish HAPPY BDAY MOM, MUAAAAAHHH!!then, mlm tuh dgr pengumuman raya bsama hubby. tapi sy kat dapo tgh sibuk2 and hubby layan tv. dis year tugas sy adelah ketpat ,ayam msk merah n sambal kcg. mom plak masak lodeh n rendang daging. k.tin lak masak serunding yg mabeles! n sambal goreng. mlm tuh siap masak sume around 8pm.then mak ajak g angsana coz every year on mlm raya kat angsana ade lelong kuih raya. kira last minute sopink la,. unfortunately, angsana tersangatlah ramai org siap ade pulis trafic! huh! so kami patah balik. juz round2 bandar tgk gelagat org bsesak. bolehh?? my mom mmg suke cenggitu. so layan je laaaaa...oh! point here is sy nk ckp biasa mlm raya sy pasti bersedeyyy dgr takbir. coz terigt aruwah ayah,atok n adik. tapi dis time.NO! bukan maksud x igt mereka,. tapi sy x moh sedey2. nk hepy2. lg pun, sy kena kuat dr mak..kalo sy sedih, apatah lagi seorg ibu yg tiada suami n anak lelaki ksygnnye disisi. 

ok. readers. dis is PART 1. will be contd. ^_~

4.9.11

NEW BLOGSPOT INTERFACE!

AS SLM OLS
niat dihati nk blogwalking, tapi tetibe blogspot sudah bertukar wajah
i loike!!! more friendly user! and simple!
juz nk bg tau, smlm sgt2 happening
coz smlm sy balik melaka jap umah ibu mertuaku
ade birthday party,ade BBQ!
ade karaoke,ade pakcik2 yg tersgt happening
org melaka mmg begitu
sy sukakannya!!
kemeriahannya sgt2 meriah.
x tau nk interpret cmner lg. hahha
k.tata.,
last but not least!!
RABU sy baru stat keje.
seronok dan beronok2!!


28.8.11

BLOGWALKING ~ my hobby!

as slm ols,
hobi sy blogwalking, tapi x bape rajin nk mengomen .. huh!!
bukan ape, sy suke bca post2 yg beri kebaikan kpd sy
utk tau crita org
utk blaja sesuatu
utk isi masa yg terluang
utk amik tipss
dan paling pntg utk mensyukuri ape yg sy ade skrg
sy ucapkan terima kasih kpd blogger2 yg rajin post n3
anda sebnrnye dpt pahala
sbb disamping mmg hobi anda mnaip
anda telah beri "sesuatu" kepada org lain
kdg2 anda x perasan yg anda sdg buat kebaikan
so,sng2 dpt sesuatu utk dibawa ke akhirat
iaitu? amal jariah laaaa...



ENDS

27.8.11

wahai suami,renung2kanlah dan selamat beramal...

saat lafaz taklik

as slm ols.

ari nih nk sharing sumting to those who get married, sbg guidance to SUAMI2 dan suami sy jugak.

source : HERE

Suami memainkan peranan yang penting sebagai pemimpin dalam memastikan perjalanan dan keperluan kehidupan itu dipenuhi sebaiknya.

Tidak dinafikan ada waktu-waktu suram ketika bersama namun itu tidak patut menjadi halangan kerana ianya membantu mematangkan kehidupan pada masa akan datang.

Buat si suami anda memang raja tetapi berilah penghargaan dan hormatilah isterimu selalu.

Mari kita berkongsi sedikit sebanyak nasihat dari Dato' Dr Fadhilah Kamsah dalam menghargai isterimu.

01.Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

02.Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri.

Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

03.Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

04.Jangan demand seks sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

05.Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing dan berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

06.Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya.

Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

07.Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

08.Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritahu isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik.

Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

09.Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10.Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut? Sudah kahwin makin menjadi-jadi pulak ye..

11.Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12.Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga. Cuba perihatin dan buat penilaian sebaiknya.. ingat ada perkara diluar jangkauan dan pemahaman lelaki..

13.Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami "degil" tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14.Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15.Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16.Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18.Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19.Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20.Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai.

Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21.Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga.

Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22.Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka.

Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23.Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris.

Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri.

Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

25.8.11

cerita raya lagi!!!

as slm ols
alhamdulillah masih berada di 25 ramadhan
rata2 kat FB post status counting the big day's for muslim n balik kampung
sy pnah rasakan perasaan mnghitung hari utk beraya di kampung
of coz la masa zaman hingusan di UPM n UM dulu
kenangan paling x leh lupe bila beraya di perantauan
di UPM Bintulu Sarawak
kenangan tu masih segar dan sy x nk ia blaku lagi
sumpah x nak!!!
tahun 2005..sebabnya mggu cuti raya sgt pendek
pastu next week nye final exam n baru cuti panjang
pehhh mmg sgt tidak seronok!
walaupun lain juadah n lain cara sambutan
dlm hati tetap igt famili di JB
terigat kembali dmna family pos duit raya dan kuih raya
sgt segar igtn itu sbb yg tulis adelah aruwah adik
tulisan sgt la buruk tapi cumel
kngn itu yg sgt segar
sy akan kenang smpai bila2
sbb sy sygkan adik sy
x moh la cite panjang pasal aruwah
al fatihah...

raya tahun nih alhamdulillah turn sy berya di JB
next year di BP atau Melaka
dis year sy da terpk mcm mna nk beraya dgn mentua
harap2 sumenye ok

cuti raya tahun nih sy amik agak panjang
7 sept baru naik keje
tapi ade gak kwn2 lain yg amik cuti smpai 10 hari
pehhh nih msti kes balik jauh
ye la time ni la nk jumpe sdra mara n nk rehatkan minda

dan point paling penting dcni ialah
sy tgh x sabar nk baraya sakan dgn asben
i love u B...



ENDS

23.8.11

resigned as baju raya hunters !

as slm olss
ari nih alhamdulillah.
sbb 2 perkara
1st,cuaca sgt baik dan sy lgsg x rasa letih (so far)
2nd,dah jumpe baju raya yg bkonan n terus sambar!
zasssss bunyiknye!
even salesgurl yg x bape nk cantik tuh layan mcm hampeh
i mean muka masam-masam kelat
tau la puasa.
kan sy da dpt dosa kering *ade basah ke?*
punyelah merata cari baju raya...
dis year jek cmnih...nape ea??
ke sume yg newly wedd tuh cmni? (new ke??)
abis BP n JB sy selongkar,x jumpe gaks!
so dis week leh fokus ngn baju hubby plak. part baju dia x leceh sgt
sbb asben jnis x bape nk cerewet sgt
so tema kita pd tahun ini adelah....
kuning! inner tersangatlah kuning
tapi luar n kain yellow light. ok le tuuuu
ENDS

22.8.11

raya pertama sebagai isteri

as slm ols
memandangkan mood bekerja sudah terbang melayang, maka sy pun meluangkan masa terbuang ini dgn mencoretkan ape sy nk kongsi. dis year of coz la excited bab raya nehh sbb bertuko status. hihihi. tersangatlah hepy sepanjang bgelar isteri. lagi2 nk raya. sama2 excited dgn incik suami.preparation so far boleh la dlm 60%. byk gak x settle....

1) tema wrna
ok. referring to baju raya la! tema wrna nih wajib ade! since zaman couple lagi.cececeh. so far kami dcide maroon! (atas arahan sy) tapi ssh bebeno nk jumpe maroon yg tpikat dqalbu ku. dis year mmg ssh la cari maroon. so, now sy sdg mncari wrna2 yg x pnah guna sblum nih. (noted : ijo,purple,oren was rejected) . aishhh! window sopink mcm2 tempt tapi stil x jumpe! smlm kcian incik suami tpksa teman sy bjalan d BP Mall n BP walk smata2 cari baju yg sy sudah bkenan! tp pencarian GAGAL! huh! hati sy sudah bkenan kat sejenis baju nih,.sgt cantik n simple! tapi wrna yg diidamkan x dak! yg ade putih n black wif limited size! huh lagi! so skrg status ? FINDING.....

2) lokasi malam raya n raya pertama
malam raya n pagi raya harus dititikberatkan. dis year sy dan incik suami telah menandatangani MOU utk mmgunakan sistem giliran. and he said ape je yg kite nk sambut utk KALI PERTAMA adalah dirumah sy. yeayyy!! tapi otak sy da tpk ape akan jadi pd sy on next year! aishhh!!! incik suami akan pulang ke pangkuan isteri kesayangnnye dan ibu mertua kesygnnye pd mlm raya!raya ke 3 baru berya di sebelah PIL.

3) kueh raya
so far alhamdulillah.sume da ditempah. dis year sy langsung x buat! sgt malas. eh, bukan malas ler, dis year kan every weekend sy travel to BP, so mna ade kesempatan nk godek2 tepung.mmg la smpat tapi fokus utama adelah melayan suami. haha. so thun nih konsep tunjuk telah digunapakai! samade nk bg MIL,umah sndiri or my momma.

4) duet raya
done! da pun tukaq, dis year sharing ngn hubby, so dpt jimat ckit la. hihi. tapi sy lebih suke bagi ang pau pd org2 tua dr bebudak. so, kami bahagikan tugas, hubby bagi budak tecit n sy bg budak beso. hihi. bonus pon 90% goes here!

5) cuti raya
no problem at all! memandangkan ade volunteer utk jaga opis. so sy mngambil cuti yg agak lama! paling lambat masuk opis le. 6hb baru masuk opis.yabedabeduuuuuu uhukkk!!

okeis. tu jek kott senarai semak yg penting utk raya nehh! ok. daaaa. smpai ketemu lagi.

dikesempatan ini juga, sy mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI kpd sume pembaca2 setia. ni haa kad ucapan raya yg gelabah sgt nk teaser!. haha



19.8.11

ALLAH HU AKBAR

ALLAH telah menggerakkan hati sy pda subuh tadi. subuh yg penuh kesyahduan. ya ALLAH, hinanya aku sbgai hambu-MU. aku ego dan bersangka buruk terhadap dia. ya ALLAH, aku bsyukur di atas hidayah MU ini. aku bermohon pada MU ,ENGKAU tetapkan lah hidayah MU ini, KAU berikanlah kekuatan kepadaku dan ENGKAU permudahkanlah setiap langkah ku. ALLAH maha besar lagi maha mengasihani.

aku x boleh buang dia dalam hidupku, aku harus sokong perjalanan hidup dia. dia perlukan aku. dan aku dipertanggungjawabkan utk memimpin kehidupan dia. its too privacy to story here.

frens...kdg2 kite terlalu pk yg kite nih sempurna dan sudah jd terbaik. sbg perigtan utk dri sndri dan kawan2, kite x boleh mudah berpuas hati dgn apa yg kita lakukan. kite mesti sayang pd org sekeliling kita. hidup kita bukan hnya utk org yg kita sayang sja. ALLAH nk uji kita dgn pelbagai keadaan dan belajarlah utk terima kesilapan org. sbb kesilapan org mgkin akan mnyedarkan kita. beri kesedaran utk terus mnjadi yg lebih baik. dan igtlah, setiap manusia dijadikan sempurna fizikalnya.sgt sempurna. tapi bagaimana dgn agama dan amalan? ia adalah jauh lebih penting utk kite jaga kesmpurnaan dlm agama dan amalan kita. wallahualam.

17.8.11

ilmu baru! yezzer!!!!


as salam olss
ari nih nth pape jekkk buat kat opis
aishhhh!!pe la nk jadi!
pepagi m00d rajin bekeja telah pun dtg
tapi apakan daya m00d tersebut diganggu gugat
coz PIL and asben trun JB atas urusan resmi
dpt jumpe kejap jekk td and derang rushing balik BP ='(
baru nk sopink ngn hubby.tp x pelah.jemaat ni jek.
setelah mereka pulang, maka m00d sy terusik
terus dtg m00d lain
mood mengedit gambo mnggunakan adobe photoshop

wa cakap lu, wa da pandai guna bebb!
*jakun jap*-bangga x pasal-
tapi x de lah kategori pro sgt!
ekceli mende nih da lama sgt222 nk belaja
tapi x kesempatan..belaja dr Mjalah PC pun x jalan
last2 rini i explore sndri. dapat beb!!
alhamdulillah....

maka, bermula pengeditan kad raya elektronik
inilah hasilnye!!
tadaaaaaaaaa!!!
*drum roll pls*
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

sory its juz teaser!
tggu 29 ramadhan ye!!

15.8.11

clinic for check up! - sharing is caring

hye beauty peeps!
on saturday sy ke klinik ngn hubby
berikutan masalah period yg bpanjangan hingga 13 hari
so, sy x bpuasa selama 13 hari ler
sgt risau.sy tggu smpai 13 hari baru g klinik coz nk sahihkan yg itu darah penyakit
klinik NUR di Batu Pahat. doktor perempuan.preferable!

"sy baru kawin 2 bulan, dan ni 2nd period bulan sy bkahwin, and period sy nih non stop from 1st august till now"

"bila last period awak?"

-maka sy pun kluarkan kalendar period sy- {ladies,its very important to know ur period cycle}
"doc,period cycle sy x tentu, kdg2 smpai 36 hari"-sgt lama okei!its fact!

"isk,lama tuh, is ok,,sy nk cek awak pregnant ke x, coz kdg2 kalo peot bpanjangan pun tanda2 pregnant"

"eh, kalo peot pun leh peot ke??"-sja buat2 tnye

"boleh. sbb kalo awak x pregnant, sy nk bagi pil stopkan darah, kalo awak pregnant, pil tuh leh bahaya kan kandungan"

-sy n hubby saling bpandangan n kami tahu ape yg ade dlm hati masing2-
-of coz la berbunge2an-maka sy pun g buat ape yg patot!-after 20minutes-

"ok.result awak negative, and sy nk cek perut la"

-masa dgr negative tuh rasa sedey la jugakkkk-hubby pun sama-
-doc tekan2 perut and dia kata ...

"ok.normal jek perut awak, x de benjolan atau tanda2, nnt sy bagi pil stop darah utk 5 hari, kalo stil kluar lagi, dtg cni semula n hari ke 15 da bole puasa spt biasa la" - understood

" ok doc, tq"

-amik ubat -

-jam waktu tuh kol 7.15am and kami terus ke KFC, sbb sy ngidam KFC- haha

-ksian hubby coz buka lambat and kfc fenuhh and alhamdulillah ade seat kosong.

-thnkz to hubby coz nmpk cool jekk n x terlalu bharap sgt. and sy pun dpt balik smgt tuh utk terus berusahaaaaa "lain mcm jekkk ayat nehh"


-end
-morale of the story :
anything happen go to clinic for check up, jgn nk g farmasi amik ubat jekkk



1.8.11

today is her birthday!!!


salam ramadhan!
me again darl!
ok,bukan citer pasal ramdhan
but dis n3 special dedicated to my beloved best fren
her name is AISHAH ARIFFIN
sy panggil dia puan
will celebrate her 53yrs birthday
pcaye x?? jiwa muda of coz la x makan umur!
actually dia adalah ex-pengarah wilayah
then transfer back to HQ
sgt2 sedey okei!
tp cmner pun life must go on.
ok.dis is not repeat n3 bout she's leaving me!
dia diantara kawan yg sy sayang kat dunia ni
she is so special to me
WHY??

dia sgt baek,dia suke gembirakan sy
dia tempt sy luahkan perasaan
dia seorg penasihat yg baek
taste dia sma sgt ngn sy
kepala dia sma sgt ngn sy
sy x leh tipu dia
byk dia tau pasl sy (i think so!)
ape dia soal, sy kna jwb.no skip!
suke gosip dgn dia
overall, dia bestttt

MASA MEMULA KENAL DIA???
ermmm, sgt menggerunkan ok.
october 2009 sy stat keje di MKM Wilayah Selatan
dat time ade 4 staf
sy, k,maya,k.nani n mar
masa oktober nih (lupe tarikh) dia trun jb ngn Pn Hamidah (MKMHQ staf)
dat time dia turun jb sbb ade sesi temuramah kott kat Radio Malaysia Johor tang MKM
then kite org yg buat prtama kalinya nk jumpe BOS
of coz la tatot rite!
mcm2 perasaan weehhhh.lagi2 sy yg baru 1st time koje!
then kite org nih siap search kat web mkm cari gmbo AISHAH ARIFFIN
mak aiii, kite org nih mcm rasa cuak sbb dr air muka dia mcm menakutkan jekk
hahaha. bukan ape, mcm2 tafsiran. hahaha.
then tibalah dia smpai di opis.....jeng jeng jenggggg
kite org nih kemas opis bagai n senyum jekkk.hahha. palsu belaka woii.
then dia dtg muka masam . =(
pehhhhhhhh....terus masuk bilik dia
seigt sy mcm tegur x tegur jek kite org.
pastu dia dok bilik x keluar2
yg keluar Pn Hamidah
Pn Hamidah said "u ol jgn la takut sgt, Pn aishah ok la,x yh risau"
kite org nih ape lagi la, bersoal siasat ngn Pn Hamidah tnye psl Puan nihh.
maka K.maya tlh membuktikan bhwa tafsiran dia mngenai puan sgt betol
"sikap mak2 n mesti suka pot pet pot pet n lady bos"
hahhaa, k.maya u r totally wrong
then da kol bape nth
puan n puan hamidah pun balik KL
sbb puan kna report duty on January kottt
maka kite org nih bsiap sedia mnghadapi bos perempuan
"mcm cliche kan bos pempuan mesti lain mcm ckit"
unfortunately k.maya bhenti awal sbb2 teknikal. haha
so k.maya tlepas dr mnghadapi puan.
hehehe
.
.
.
actually tafsiran kami salah belaka
its opposite!
alhamdulillah dikurniakan seorg bos yg memahami dan bukan PENGARAH
even jwtn dia pengarah . *gulpp
sbb ape ye?? sbb kami di wilayah nih sgt2 la kecik.
staf ade 4-5 org jek
dia sma2 bganding bahu *ayat x bley blah derrr*
dia pnah g ngn sy p post office pos surat
p small meeting sma2
p tgk kami jga booth
bagi sokongan moral tatkala kami down!
n byk lagi laaaa
so pemergian dia mmg sgt2 menyedihkan kami sume
sy rasa sy paling sedey kottt
tapi nk buat cmner....
but we stil keep in touch tauu
YM..FB..n MYKM
.
.
.
ustat sy kata kalo kite syg kan org tuh kite doakan dia
YE, sy slalukan doa kan dia
and birthday dia sy juz ucapkan
ALLAH selamatkan dia.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

nuffnang